Успешан рад конференције „Сто година социологије у Србији“

Научни скуп „Сто година социологије у Србији“ са успехом је одржан на Авали, 1. и 2. септембра 2012. Конференцију су организовали Српско социолошко друштво и Правни факултет у Београду, а покровитељ конференције било је Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Написано је 66 реферата који су, месец дана пред конференцију, постављени на сајт ССД и тако били доступни научној и широј јавности. На самој конференцији ови радови су укратко представљени, а нагласак у раду скупа био је на расправи. Вођена је врло квалитетна, динамична, а на моменте чак и бурна дискусија, поготово о питањима која се тичу професионалног ангажмана социолога у српском друштву.

У раду научног скупа учествовало је преко 90 социолога, као и правника и економиста који се баве социолошким темама или се занимају за достигнућа социолошких истраживања. Ово је био један од највећих научних скупова социолога у Србији, у последњих пар деценија.

Учесницима конференције обратио се и министар просвете, науке и технолошког развоја проф. др Жарко Обрадовић. Он је истакао да размере кризе у којој се налази наше друштво захтевају дубинску анализу, а да су за такав важан посао квалификовани пре свих социолози.

Као учесници или гости конференције скупу су се обратили и проф. др Весна Димитриевска, председница Удружења социолога Македоније, проф. др Рајо Куљић, председник Социолошког друштва Републике Српске, др Мирјана Рашевић, директорка Института друштвених наука и др Јован Ћирић, директор Института за упоредно право.

Председница Словеначког социолошког друштва, Милица Антић Грабер била је спречена да допутује, али је у писменој поруци поздравила учеснике и пожелела им успешан рад.

Раду скупа присуствовали су и активно учествовали и некадашњи председници Српског социолошког друштва: проф. др Миодраг Ранковић, проф. др Анђелка Милић, проф. др Владимир Милић, проф. др Милош Немањић, проф. др Слободан Вуковић, проф. др Драган Коковић и проф. др Милован Митровић.

У конференцијској сали био је изложен и изложбени пано „Сто година социологије у Србији“, у оквиру истоимене годишње манифестације коју је финансијски помогао Центар за промоцију науке. ЦПН је позајмио и део техничке опреме за конференцију.

Конференција је била најављена у медијима, првенствено захваљујући Танјугу, чију су информацију пренели Б92, Правда, Актер, Новине новосадске и Народне новине (Ниш). Председник ССД, проф. др Слободан Антонић, најавио је конференцију гостујући у Јутарњем програму РТС-а (31. августа) и Јутарњем програму ТВ Коперникуса (30. августа).

Центар за промоцију науке је на свом сајту објавио опширан извештај са отварања конференције. Председник ССД је о раду овог научног скупа говорио гостујући у Јутарњем програму Радио Београда (3. септембра).

Конференција је одржана у реновираном Студентском одмаралишту „Београд“ на Авали, у врло пријатној атмосфери и са одличним условима за рад.

Предложено је да саопштења са овог скупа буду објављена као посебно издање Социолошког прегледа, а помоћ у објављивању најавили су Службени гласник и Правни факултет у Београду. Део реферата, у складу са уобичајеном праксом након ранијих конференција ССД, биће прочитан на Трећем програму Радио Београда, а један део реферата биће представљен и кроз циклус предавања на Коларчевом народном универзитету у Београду.