Представљање зборника „Лепа села лепо копне“…

Српско село било је један од најстабилнијих ослонаца нашег народа и државе кроз историју и може се рећи и да смо захваљујући селу и његовим становницима остали и опстали на историјској и географској ветрометини на којој се налазимо.

Савремени начин живота довео је до велике миграције становништва у градове – појава је нарочито изражена у југоисточној и источној Србији, чија се села па и читави предели убрзано празне.

Има ли наде за опстанак ових села? Шта може свако од нас, а шта држава да учини да би се преокренуо овај негативни тренд, док не буде превише касно?

О овим темама говориће се на представљању зборника

Лепа села, лепо копне: социолошки записи о људима и селима југоисточне Србије

Зборник су приредили професори др Драгољуб Б. Ђорђевић и др Андон Г. Констандиновић. У јединственом зборнику своје радове су приложили неки од најбољих социолога села, новинара, публициста, писаца, истраживача културне баштине и других који познају ситуацију у селима Југоисточне Србије.

Књигу су објавили ИК „Прометеј“ из Новог Сада и Факултет за право, безбедност и менаџмент Константин Велики из Ниша, а читаоце очекује мноштво носталгичних, духовитих и емотивних радова, и избор из прозе и поезије на јужносрбијанским дијалектима.

На промоцији, која се одржава 20. маја 2024. године у 13 часова у Галерији Завода за проучавање културног развитка, Риге од Фере 4, Београд говориће:

  • др Бранимир Стојковић, ред. проф. Факултета политичких наука у пензији;
  • др Драган Тодоровић, ред. проф. Филозофског факултета у Нишу;
  • Дејан Загорац, истраживач Завода за проучавање културног развитка;
  • др Драгољуб Б. Ђорђевић, ред. проф. Машинског факултета у Нишу у пензији;
  • Димитрије Буквић, писац.

Избор из поезије и прозе на локалном дијалекту рецитоваће др Јелена Ђорђевић Милошевић, пр Завода за проучавање културног развитка.