Основана Секција за феминистичка истраживања ССД
четвртак, 07 јун 2012 15:44

У Београду је, 6. јуна 2012, у Институту за криминолошка и социолошка истраживања, у одржана Оснивачка скупштина Секције за феминистичка истраживања Српског социолошког друштва.  Ова секција има  за циљ да окупи оне које/и се баве озбиљним академским, научним, истраживањима из области женских и родних студија, укључујући критичке студије о мушкарцима и маскулинитетима (CSMM).  Пошто је реч о пољу истраживања које је у својој основи мулти, интер и трансдисциплинарно,  иако ће Секција  функционисати унутар ССД, циљ није окупљање искључиво  социолошкиња и социолога, већ  шире  повезивање   оних који се   баве феминистичким истраживањима (теоријским и емпиријским), пре свега у области друштвених наука, и који/е имају академске референце и аспирације.

Иницијатива је  покренута  са дубоким уверењем да постоји велика потреба за интелектуланом  разменом, медјусобном подршком и сарадњом,  како би се унапредило и стварање знања, али и рецепција и признавање феминистичких академских истраживања у нашој академској заједници и ширем друштву. Верујемо да је ово критичан моменат за покретање овакве иницијативе. Секција ће имати епистемичке циљеве (унапредјивање знања из ове области и изградња епистемичке заједнице), професионалне циљеве (унапредјивање положаја оних који/е се баве овом облашћу и препознавање њиховог доприноса), као и политичке циљеве (феминистички пројекат друштвене трансформације, залагање за родну равноправност, као и борба против антифеминизма).

За председницу секције је изабрана проф. Анђелка Милић, за потпредседницу др Марина Благојевић (ИКСИ), а координаторка је мр Исидора Јарић (ФФБУ).

Секција се састоји од ужег и ширег круга чланова/чланица. Ужи круг представљају они/е који/е су уједно и чланови/чланице Српског социолошког друштва, а шири круг представљају они/е који су изван ССД, али се баве истраживањима у овој области. Сви/е заинтересовани/е могу да  пошаљу свој кратки CV Исидори Јарић, Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели . О њиховом пријему у чланство одлучиваће Председништво Секције.

Записници са прва два оснивачка састанка Секције могу се прочитати овде (6. јуни 2012; 20. децембар 2012).

Одржане радионице и трибине:

14. фебруар 2013: Родне и развојне политике у Србији: чему треба да теже родне политике у Србији? (уводно излагање Марија Бабовић).

14. март 2013: Књиженство, теорија и историја женске књижевности на српском језику до 1915. године (уводна излагања: Биљана Дојчиновић и Јелена Миленковић)

28. март 2013: Gendering Post-Socialist Transition: Studies of Changing Gender Perspectives (учесници: Марина Благојевић Hughson, Красимира Даскалова, Биљана Дојчиновић, Karl Kaser,  Анђелка Милић и Исидора Јарић)

11. април 2013: Жене зависнице и мушкарци зависници од алкохола (уводно излагање Слађана Драгишић Лабаш).

9. мај 2013: Графити мржње и феминистичка акција (уводно излагање Зорица Мршевић).

13. јун 2013: Род и правна регулатива (уводно излагање Драгица Вујадиновић.

12. септембар 2013: Зависност од алкохола, родне разлике и стигматизација (уводно излагање Слађана Драгишић Лабаш).