Полемика око назива награде
субота, 10 март 2012 19:53

Поводом предлога да годишња награда Српског социолошког друштва за најбољу књигу из области социологије понесе име Мирка Косића, отворила се полемика. Тодор Куљић је, у „Политици“ оштро напао Мирка Косића као „недићевца“ и „квислинга“ (6. март), док је Лазар Пејин, такође у „Политици“, узео у одбрану Косићев лик и дело (9. март).

Предлажући да се установи годишња награда ССД за најбољу књигу из области социологије, Председништво ССД је имало на уму пре свега потребу да се наша струка више афирмише у јавности, као и да се појача самосвест наше научне заједнице о вредности социолошке продукције. Када се разговарало о могућем имену награде, спонтано се јавила идеја да ова награда понесе име нашег „првог стручног социолога“ Мирка Косића.

Председништво је, наравно, било свесно да је Мирко Косић био и политички контроверзна личност, али је сматрало да Косићев професионални допринос утемељењу и развоју социологије као научне диспциплине у Србији био далеко важнији него његов политички ангажман.

Но Председништво је и пре чланка Тодора Куљића у „Политици“, имало намеру да Скупштину упозна са свим недоумицама у вези предложеног имена наше награде, са жељом да Скупштина, као највише демократско тело наше организације, ипак процени које име за ту награду би било најприкладније.

За жаљење је што се ова дискусија, уместо на Скупштини, повела на страницама дневне штампе, што је допринело да се цео случај беспотребно политизује. Предстојећа Скупштина ССД је право место да се пажљиво извагају сви аргументи и донесе кочана одлука о имену награде.

С. Антонић