Награђен Драгољуб Ђорђевић
уторак, 21 фебруар 2012 07:50

Драгољуб „Брка“ Ђорђевић, познати нишки социолог и истакнути члан ССД, добитник је овогодишње награде за публицистику "Десимир Тошић". Ђорђевић је награђен за књигу "Казуј крчмо Џеримо", у издању Машинског факултета из Ниша и Службеног гласника.

Председник жирија Драгољуб Жарковић рекао је на додели награде да Ђорђевић у својој књизи сагледава велики број аспеката периферијске кафане и кафанског живота, као и структуру њених посетилаца, призујући утицај кафане на савремено друштво. Ђорђевићева књига представља вредну базу података за сваког истраживача који буде наставио да се бави феноменом кафане из социолошког угла, сматра Жарковић.

Драгољуб Ђорђевић је, захваљујући се на награди, рекао да је књига "Казуј крчмо Џеримо" наишла на добар пријем код научне али и шире јавности, што га је подстакло да Службеном гласнику преда нови рукопис с радним насловом "Кафанологија".

У ужем избору за награду "Десимир Тошић" за 2011. годину били су и књиге "Основи какодалогије" Ивана Станковића и "Сећање на титоизам" Тодора Куљића.

У категорији за најбољи медиски серијал награђен је Марко Сомборац, за стрип који свакодневно излази у дневнику Блиц.

Драгољуб Б. Ђорђевић (Доњи Комрен, Ниш, 1954-) дипломирао је (1976), магистрирао (1979) и докторирао (1983) социологију на Филозофском факултету у Нишу. Специјализовао је социологију религије на универзитету «Ломоносов» и Иннституту за друштвена истраживања у Загребу. Редовни је професор на Машинском факулетету у Нишу (од 1994). Истражује религију у Србији и на Балкану. Оснивач је ЈУНИР-а (1993). Главни је уредник Тема, часописа Универзитета у Нишу (од 2000). Радови су му штампани у САД, Немачкој, Италији, Аустрији, Чешкој, Пољској, Бугарској и др. Дела: Скинхеди: момци из нашег краја, (1999), Социологија forever (2001), Roma Religious Culture (2003). Секте и култови (2003), Муке са светим (2007), На коњу с лаптопом у бисагама: увод у ромолошке студије (2010), Професионална етика инжењера (2011, заједно с Богданом Ђуровићем), Казуј крчмо Џеримо: периферијска кафана и около ње (2011).